Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος ορμονικών και σωματικών μεταβολών στο σώμα της γυναίκας.

Η μέλλουσα μητέρα θα πρέπει να είναι τυπική με την φροντίδα της στοματικής της κοιλότητας  και να επισκέπτεται τον οδοντίατρο της για έλεγχο και καθαρισμό των δοντιών της.

Λόγω ορμονικών μεταβολών τα ούλα τείνουν να πρήζονται και αν αιμορραγούν πιο εύκολα, επίσης , σπανιότερα , μπορεί να εμφανιστεί η επουλίδα της κύησης, η οποία είναι μια αιμορραγική μαλακή διόγκωση μεταξύ δυο δοντιών.

Η επουλίδα , αν εμφανιστεί , αφαιρείται χειρουργικά χωρίς καμία μελλοντική ανησυχία.

Για όλους τους παραπάνω λόγους είναι απαραίτητη η επίσκεψη της εγκύου στον οδοντίατρο καθώς και η πολύ καλή στοματική υγιεινή.

Εκτός όμως από την πρόληψη, είναι σημαντικό να μην υπάρχουν εστίες μόλυνσης στο στόμα, συνεπώς μια επείγουσα οδοντιατρική πράξη συνιστάται , εκτός αν μπορεί να αποφευχθεί!

Παραδείγματος χάρη, μια επείγουσα εξαγωγή, μια ενδοδοντική θεραπεία με έντονα συμπτώματα, καλό είναι να πραγματοποιηθούν άμεσα, ειδικά αν η γυναίκα διανύει το 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης της.

Γενικά , το 2ο τρίμηνο ενδείκνυται για εργασίες αντίθετα με το 1ο και το 3ο κατά τα οποία το 1ο  είναι πιο επίφοβο για τη διάπλαση του εμβρύου και το 3ο  πιο κουραστικό και άβολο  για την έγκυο με μικρό κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

 

Φαρμακευτική αγωγή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η λήψη οποιουδήποτε φαρμάκου θέλει πολύ προσοχή και πραγματοποιείται  αυστηρά κατόπιν συνεννόησης με τον γυναικολόγο της εγκύου.

Όσον αφορά την τοπική αναισθησία, είναι εντελώς ακίνδυνη για το έμβρυο, βεβαίως συνιστάται η μικρότερη επαρκής ποσότητα αναισθητικού.

Επιπλέον, τα περισσότερα αντιβιωτικά που συνταγογραφεί ο οδοντίατρος, καθώς και τα παυσίπονα θεωρούνται ασφαλή.

Φυσικά, όπως και με την τοπική αναισθησία, έτσι και με τα φάρμακα, ενδείκνυται η χρήση τους σε μικρές δόσεις  και μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο, πάντα μετά από ενημέρωση και έγκριση του γυναικολόγου.

 

Οδοντιατρικές ακτινογραφίες σε εγκύους

Η λήψη ακτινογραφιών συνιστάται μόνο σε επείγουσα ανάγκη και πραγματοποιείται με τη χρήση προστατευτικής ποδιάς μολύβδου.

Είναι σημαντικό  να αναβληθεί  ιδιαίτερα κατά το 1ο τρίμηνο της κύησης.

Συνοψίζοντας, η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος κατά την οποία η γυναίκα πρέπει να είναι τακτική τόσο στην καθημερινή στοματική της υγιεινή όσο και στις προληπτικές επισκέψεις τις στον οδοντίατρο.